Ovdje ste:: Vijesti Iz Svijeta Plin krenuo prema Europi!
 
 

Plin krenuo prema Europi!

Ispis

GAZPROM je izvijestio kako je u 10 sati prema moskovskom vremenu (8 sati prema hrvatskom) plin ponovno potekao prema Europi i prema tisućama zaleđenih postrojenja i domova.

 

Kako prenosi agencija Interfax, protok prirodnog plina nadziru međunarodni promatrači, a Rusija je krenula s isporukom 76 milijuna kubičnih metara plina.

No, to ne znači da će se Hrvatska već danas moći normalno grijati. Naime, procjenjuje se kako je plinu u idealnim uvjetima potrebno tri dana da stigne od Rusije do Hrvatske, ukoliko je stanje tlaka optimalno u cijelom sustavu, što znači da nove zalihe ruskog plina u Hrvatskoj ne trebamo očekivati prije kraja tjedna.

 

Podsjetimo, rusko-ukrajinska plinska kriza je započela prije dva tjedna, nakon što je 1. siječnja, zbog neplaćenih računa, Rusija prestala isporučivati plin Ukrajini. Potom su uslijedila brojna prepucavanja dviju strana - Ukrajinci su tvrdili da Rusi smanjuju isporuku plina i Europi, a Rusi da Ukrajinci kradu plin kojeg se isporučuje europskim zemljama. Sve je rezultiralo time da je Rusija 7. siječnja u potpunosti zatvorila plinovod.

Europa će Ukrajini dati zajam kako bi mogla platiti plin?

Sinoć su češki premijer Mirek Topolanek i ruski premijer Vladimir Putin u telefonskom razgovoru raspravljali o mogućnosti da Europska unija, uz participaciju Rusije, Ukrajini da zajam kojim će platiti ruski plin.

Topolanek, čija zemlja od siječnja predsjeda EU, nazvao je Putina, koji mu je zahvalio na fleksibilnoj suradnji i naporima za stvaranje nužnih uvjeta da se nastavi isporuka ruskog plina preko ukrajinskog teritorija. Podsjetimo, jučer je Ukrajina konačno potpisala originalni sporazum o isporuci plina, bez dopuna i izmjena te je pristala na sve ruske uvjete.

 

index.hr

 

 

 
 
 
 

CB Login