Ovdje ste:: SOL STAV Kolumna Ministar Husić izgubio kompas
 
 

Ministar Husić izgubio kompas

Ispis
Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić (SBB BiH) nedugo nakon preuzimanja mandata upao je u vatru koju je sam zapalio.


Pokušaj da 'blitzkriegom' izvrši smjene u MUP-u Tuzlanskog kantona, te da 'pomete' i Nezavisni policijski odbor TK, propale su nakon što su oštro reagirali vodeći predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Na adresu Skupštine TK stigla su pisma američkog ambasadora u BiH Patricka Moona, OHR-a i šefa Delegacije Evropske unije u BiH Petera Sorensena.

Zajednički imenitelj ovih pisama je da ne postoje razlozi za smjenu Nezavisnog odbora, da se odluke o tome donose ishitreno i da to predstavlja klasično miješanje politike u rad policije. Peter Sorensen je bio nedvosmislen: Smjena Odbora na ovakav način je bez presedana u policijskom sistemu BiH.

Nakon ovih pisama, koja su upućena i na adrese stranačkih šefova nove vlasti u TK-a, Zlatka Lagumdžije (SDP) i Fahrudina Radončića (SBB BiH), skupštinski zastupnici vladajuće koalcije su mudro zaključili da treba 'povući ručnu', pa je već pripremljena smjena Nezavisnog odbora povučena s dnevnog reda Skupštine Tuzlanskog kantona.

Predstavnici međunarodne zajednice još su oštriji na sastancima iza zatvorenih vrata.

Da se 'malo pretjeralo' s preuzimanjem kontrole nad policijom, shvatili su i u SDP-u i u SBB BiH. Zbog toga nije bilo nikakvih reakcija, već je mudro poslušan 'savjet' koji je stigao iz Ambasade SAD, OHR-a i Delegacije EU.

Iako je poruka bila nedvosmislena, ministar Husić je očito nije shvatio. On sve vrijeme ne vidi u čemu je problem, a opravdanje za svoje postupke traži u, kako ga naziva, 'skandaloznom zakonu'.

Čak i nakon što je pozvan na 'roditeljski sastanak' u Sarajevo, na kojem je razgovarao (tačnije slušao šta mu imaju reći) sa Richardom Woodom, šefom sekcije za sprovođenje zakona u Delegaciji Evropske unije u BiH i Ole Hammerom, političkim savjetnikom ambasadora Petere Sorensena, ministar Husić istrajava u tome da su 'svi ukrivu, a on upravu'. U saopćenju koje je nakon posjete Sarajevu izdao MUP Tuzlanskog kantona navodi se kako je ministar Husić upoznao sagovornike sa "posljedicama koje su proizvele skandalozne izmjene Zakona o policijskim službenicima TK-a iz decembra 2011. godine".

U svakoj bi zemlji bilo skandalozno da ministar zakone koje je dužan provoditi naziva skandaloznim.

Naime, čak i da zakon nije dobar, on je važeći, što će reći da ministar Husić, kao i svako drugi, dužan da ga poštuje. Ukoliko, pak, ministar misli da zakon ne valja, procedura je jasna - pokrenu se izmjene, o njima raspravlja Vlada, predloži ih Skupštini i ona ih usvoji. Jednostavno, da jednostavnije ne može biti. Sve bi to (valjda) trebao znati i jedan ministar.

Da stvar bude do kraja paradoksalna, izmjene zakona koje ministar Husić naziva skandaloznim prihvatila je Vlada čiji je on sada član, a zatim jednoglasno usvojila i Skupština Tuzlanskog kantona, uključujući i zastupnike (i dalje vladajućeg) SDP-a i Husićevog (tada opocizionog) SBB BiH. Na ove izmjene zakona primjedbe nisu imali ni u OHR-u i u EUPM, a gotovo identičan zakon je na snazi i u svim drugim kantonima.

Sve ovo zna ili bi trebao znati i ministar Husić, osim ako nije 'obolio' od česte boljke ovdašnjih ministara - da misli kako svijet počinje s početkom njegovog mandata.

Elvir Huremović, bportal.ba
 
 
 
 

CB Login