Ovdje ste:: O SAPNI Vijesti iz Sapne Promoviran dokumentarni film

Posljednje novosti

  • Pause
  • Previous
  • Next
1/10
 
 
 
 

Promoviran dokumentarni film

Ispis

Sapna je u prethodnom ratu bila teritorij na kojem su se slomile dvije velike neprijateljske ofanzive, "Seminar" u decembru 1993. godine i "Čekić i nakovanj" u 1995. 


Bile su to ofanzive u kojima se nastojao odbraniti goli život civila u tadašnjim slobodnim teriorijama općina Teočak i Zvornik. Sapnjak Kemal Duraković, sa privremenim boravištem u Holandiji, je kroz svoje dnevnike dokumentovao dogadaje koji su se tokom rata zbivali na ovim prostorima. Nakon rata, na osnovu tih dnevnika nastalo je četverotomno djelo "Na istočnom bedemu Bosne", referentno djelo o svakodnevnom životu Bošnjaka tokom agresije na BiH. 

Duraković je vođen željom da se ne zaborave najveći heroji ovoga kraja započeo sa snimanjem nekoliko dokumentarnih filmova. Prvi od njih promoviran je u Sapni a govori o velikom borcu, Rahmi Okanoviću - Štraki. Riječ je o borcu koji se isticao svojom hrabrošću a zračio optimizmom i vedrim duhom. Nažalost, u januaru 1995. godine, iz neutvrđenih razloga digao je ruku na sebe i okončao život samo mjesec dana prije zakazanog vjenčanja.

- Prošlo je 16 godina od potpisivanja Dejtona niko ništa ne priča o onima koji su stvorili uslove za Dejton. Dakle, borci su zaboravljeni pa i oni koji su dali svoje živote. Rahmo Okanović - Štrako je posebna priča, jer je bio kao vojnik JNA u Sloveniji i Hravatskoj u vrijeme ratova u tim republikama. On je već imao PTSP prije nego smo mi osjetili za rat i to je jedan od razloga da ukažem da su ljudi sa PTSP nepredvidljivi i da im se treba pokazati veća pažnja, kaže Duraković.

Nesumnjivo je da ovaj dokumentarni film, zasnovan na razgovoru sa njemu najbližim saborcima, prijateljima i članovima porodice predstavlja nemjerljiv doprinos nastojanju Bošnjaka da ne zaborave ratne strahote kroz koje su prošli a mladima nudi mogućnost da shvate ono što se desilo. Da se ne bi ponovilo.


FOTOGRAFIJE




 
 
 
 

CB Login